Multumesc! Nu pot sa le numesc amenajari :) Pentru ca am renuntat la legumele plantate acolo si am plantat cativa irisi si bujori, am fotografiat zona din alte unghiuri ca pana acum.
Zona este inca in faza de proiectare (?!) si a fost ultima reduta a legumelor. Anul acesta am desfiintat-o pentru ca este fix in centrul gradinii asa ca atunci cand ma gandesc la ea o numesc in mod original "Gradina Centrala " :)) Deocamdata....
Of, course ! :) As vrea sa plantez un artar japonez care sa nu treaca de 1,5-2 m dar sa reziste la soare. Acolo solul este greu si soare din plin, apa doar ce cade din cer. Stiu ca tu ai in gradina cateva soiuri, cunosti unul care sa corespunda ? Sau ai vreo sugestie mai buna ?
Se ard la soare...vrei culoare sau un pic de umbra ? Unul nepretentios si cu o forma interesanta ar fi Rhus Typhina . Poti sa-ti faci sub el un loc de contemplare.. In gradina centrala va fi iarba si doar in mijloc un rondulet cu flori si copacelul , nu ?
Vreau si eu sa imi fac un gratar in gradina si locul disponibil este sub un cires asa mai periferic. Vad ca si tu ai gratarul sub un pom.
Sunt afectate frunzele cand folosesti gratarul ?
Cand ramurile c resc si ajung aproape de horn, sufera, se parlesc frunzele dar intervin cu foarfeca si scurtez crengile asa incat sa fie Cat mai putin afectate.
Multumesc, Maria ! In ciuda aparentelor la ora actuala este haos in gradina dar din fericire de la o posta nu se vede ;-) Nu imi ajunge timpul ca sa curat locul si sa fac pregatirile pt trandafirii noi. In momentele astea gradina mi se pare prea mare pentru cat pot eu sa fac dar cand socotesc locurile de plantare este foarte mica si nu am de ales decat sa ma extind ! :))
Cred ca stii ce vreau sa zic ! ;-)
Da. Da. Da. Inteleg. Numai ca treaba cu extinderea este un vis pentru majoritatea. Zicea cineva, undeva, candva, pe Sunphoto ceva de o „gradina elastica”. Am folosit citat ca sa nu supar persoana ca nu imi amintesc cine intreba daca s-a descoperit gradina elastica. :))) Toti gradinarii isi doresc de toate pentru toti dar nu se intreaba de la inceput daca exista spatiul si energia necesare pentru un wishlist de la an la an mai bogat.
Multumesc :) Si eu astept sa vad cum vrea sa fie. ;-) Mie mi se pare ca gradinile au personalitatea lor proprie, o viata si o vointa proprie si trebuie sa ai rabdare, sa le acorzi timp sa se dezvolte.
O gradina se desavarseste de-a lungul vietii noastre,creste si se dezvolta o data cu noi!Singura diferenta este ca ea nu imbatraneste cu noi dar important este ca spiritul nostru ramane mereu tanar,acesta este meritul ei!
Multumesc Gabiuta pentru vizita si pentru gandurile tale bune ! Asa e , de-a lungul aleilor fiecarei gradini desi nu se vede este o cantitate considerabila de munca. Spor si putere in tot ce ti-ai propus, si tie ! Avem nevoie :))
Si pe mine m-a incantat cum se incadreaza pietrele in peisaj. Sunt multumita de rezultat si cred ca sunt pe drumul cel bun. Trebuie sa rezolv cat mai repede si problema ierbii minune :))
Parca te vad umbland prin gradina ca o furnicuta si punand pietrele printre flori :)
Si eu azi am terasat un colt al gradinii si a iesit foarte bine. Ma joc cu myosotis si-l car peste tot, pentru ca se prinde usor si este de efect. gasesc combinatii uimitoare. Maine e zi de poze :)
:)) Acum sunt in convalescenta. Pe langa pietre m-am luptat cu volbura si papadiile. Sunt pe spate :)))))
Astept pozele, maine ma relaxez uitandu-ma la ele. :)
Eu cu pietrisul nu prea am experienta buna...pana la urma se umple de pir si nici de cosit nu mai poate fi vorba...
Este motivul pentru care am optat pentru iarba si am facut potecile suficient de mari sa intre masina de tuns.
Aleea de caramida e mica si la umbra si pot smulge usor ce-o sa creasca.
Da, e cel mai fain sa ai alei cu iarba si sa fie cat mai late, asa sunt puse in evidenta si florile din straturi, ca e fundalul verde, frumos. De aia e important sa gandesti din start gradina, macar aleile principale.
Si eu sunt de parere ca cel mai bine arata potecile cu iarba, dar as vrea sa fie o iarba de genul alpin care nu creste inalta si nu trebuie tunsa si care sa nu se obrazniceasca si sta cuminte doar unde o semeni. Am incercat sa folosesc o cositoare mica din cea cu fir dar face o mizerie care strica tot aspectul in plus exista riscul sa tunzi si florile aflate in marginea straturilor.
Treaba cu buruienile din gazon s-ar rezolva relativ usor folosind ierbicid selectiv. Parerea mea este ca pe aleile principale este mai practica piatra, dale de beton, ceva rezistent si usor de intretinut, iar pealeile secundare iarba. Dar ce fel de iarba ?!
Mie imi place cea asa zis "gazon englezesc"...
Daca te orientezi la altceva, ai grija sa nu contina iarba de sudan...in schimb sa aiba mult folium perene.
Daca folosesti cositoarea trebuie musai sa pui pietre delimitatoare sa nu intri cu coasa un flori
eu am inceput sa pun cimbrisor de camp intre pietre pe alee, smaranditzasylvia.sunphoto.ro/2017_plantele_mele/109008723 , am scos iarba si am plantat doar cateva plantute, o sa mai caut samanta .. deci o sa fie o alee din pietre parfumata ..
Am in plan sa terasez cu pietre si celelalte straturi, si mie mi-a placut cum arata zona. Nu eram hotarata intre piatra si lemn dar in final m-am decis la piatra, am comandat-o si saptamana viitoare ma apuc de treaba.
Inca nu stiu ce sa fac cu aleile dintre straturi, sunt inguste si imi place gazonul dar nu pot sa il tund, piatra ar fi prea multa deja ... cred...
Aleile cu gazon sunt frumoase, dar greu de intretinut, mai ales daca sunt inguste. Gradina mea are simple poteci, una lunga si ingusta pe toata lungimea gradinii, si vad cat de greu imi este cu iarba de creste pe ea, cat de des trebuie s-o tai, uneori fac totul manual, cu o foarfeca...Eu am pus pe unele poteci pietris, a adus sotul meu de la o balastiera. Nu este din cel mai fin( margaritar), acela cred ca ar arata f. bine, macar ca si strat de suprafata. Important la aleile cu pietris este sa pui strat gros, ca altfel buruienile tot gasesc calea si e un chin sa le scoti de acolo. Vad ca si la tine, printre dalele acelea au rasarit papadii...
Eu am lespezi de piatra, destul de late, ingropate in nisip, iar iarba care iese pe la imbinari se smulge usor. Vreau sa refac insa potecutele care delimiteaza gazonul de strat, cu pietris, Daca pui folie pe carare si peste folie pietris, ma gandesc ca e in regula.
In jurul meu sunt gradini parasite unde vegetatia spontana isi face de cap. In fiecare am ierbicidez potecile pavate si smulg cu mana buruienile crescute din semintele aduse de vant. Cu papadiile batalia e pierduta in fiecare an, nu conteaza cate roabe strang
Dar, nu iti face griji, in cativa ani sigur vei reusi sa faci totul asa cum iti doresti! Sau pe aproape, ca intr-o gradina mereu vor fi lucruri de facut :)
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.